Utrka

Međunarodne galopske utrke u Polači kao svojevrsna turistička i promidžbena manifestacija održavaju se od 1997. godine u središtu Zadarske županije u Ravnim Kotarima na međi Općine Polača i Grada Benkovca.

Pozicija hipodroma je na neplodnom zemljištu prikladno uređenom za konjičke priredbe i cjelogodišnji boravak konja, u okružju je skoro 300 hektara vinograda i nekoliko vrijednih spomenika povijesne baštine.

Čitav prostor je u vlasništvu Republike Hrvatske s kojim gospodare Hrvatske vode, a administrativno upravlja Grad Benkovac.

Ova činjenica imala je za uzrok da se kroz ovih proteklih 12 godina nije do kraja riješio mogući dugogodišnji status hipodroma pa i svega onoga što bi kroz infrastrukturu trebalo izgraditi da prostor dobije cjelovit sportski i tehnički sadržaj.

No ove godine i tim činjenicama je došao kraj. Grad Benkovac je konačno prepoznao potrebe za razvoj ovog prostora te će se u bliskoj budućnosti učiniti iskorak da se ova površina "za ništa" u prostornom planu predvidi i za sportske sadržaje, na čemu zahvaljujemo vodstvu Grada Benkovca.

Tom izmjenom otvaraju se vrata ubrzanijeg razvoja cjelovitog centra u ove ili slične svrhe, a Hrvatske vode su na sve to dale već davno svoj blagoslov.

Vjerujemo da će se u budućnosti pokazati kako su organizatori ipak uz sve poteškoće bili dobri vizionari kako će konjička natjecanja biti pozivnica u ulozi prepoznavanja i ubrzanijeg razvoja Ravnih Kotara, a time i Zadarske županije.

Blizina Biograda na Moru, Šibenika, Zadra te okružje četri nacionalna parka, dva parka prirode i gospodarstvenici ove županije, daju nam za pravo da pozitivno razmišljamo o uspjehu ove manifestacije.

Hvala vama vjerna publiko i prijatelji ovog sporta.